Tapahtumat

4. Pöytäjuhlien järjestäminen

4.4. Puheet ja skoolaus

Sitseillä puheenvuoroa pyydetään tyypillisesti kilisyttämällä lasia esimerkiksi lusikalla hiljaisuuden aikaansaamiseksi. Näin kannattaa toimia myös ehdottaessaan laulua. Ehdotuksen yhteydessä pidetään usein lyhyt puheenvuoro siitä, miksi juuri kyseinen laulu tulisi laulaa seuraavaksi.

Skoolaus tapahtuu yleensä lyhyen puheen ja laulun jälkeen. Skoolaustapoja on useita. Seuraavaksi on esitelty kaksi mahdollista skoolaustapaa.

Sukupuolineutraalissa skoolauksessa ensin skoolataan etuvasemmalle, sitten etuoikealle ja lopuksi vastapäätä istuvalle. Perinteisempi skoolaus taas menee niin, että pöydässä joka toinen skoolaa ensin oikealla istuvalle pöytäavecille, sitten vasemmalle ja lopuksi edessä istuvalle. Ja vastaavasti joka toinen skoolaa ensin vasemmalla istuvalle pöytäavecille, sitten oikealle ja lopuksi edessä istuvalle. Skoolauksen jälkeen otetaan hörppy omasta lasista.  

Joissain järjestöissä skoolaus myös "puretaan" joko skoolaamalla samoin kuin ennen hörppyä tai toistamalla se vastakkaiseen suuntaan.