Kriisi- ja ongelmatilanteet

8. Tuntematon henkilö tapahtumassa

Luo ilmapiiriä, jossa moikataan toisia ja käydään tutustumassa tuntemattomiin. Pohdi etukäteen, miten viestiä myös ulkopuolisille tapahtumissa noudatettavista säännöistä ja periaatteista.

1. Käy esittäytymässä ja kysele aidosti kiinnostuneesti kuka tuntematon henkilö on. Vältä ennakkoluuloisuutta, syytöksiä tai muutakaan ennakkoasennetta. Kerro, millaisia periaatteita tilassa noudatetaan ja kehen voi olla yhteydessä ongelmatilanteissa.
2. Jos tuntematon henkilö käyttäytyy huonosti, käy silti esittäytymässä ja kyselemässä kuka henkilö on, miten hän on löytänyt paikalle ja tunteeko hän tapahtumassa noudatettavat periaatteet. Jos käyttäytyminen ei ole vielä liian vakavaa, huomauta henkilölle tämän käytöksestä ja vetoa siihen, että kaikilta velvoitetaan yhteisiin sääntöihin sitoutumista.
3. Jos tuntematon henkilö käyttäytyy jo vakavasti muita häiriköiden, ota hänet sivuun ja keskustele hänen kanssaan hänen käytöksestään. Arvioi tilanne: onko kyseessä vielä käytöstä, joka voidaan kyseissä tapahtumassa korjata ja anteeksiantaa vai onko parempi poistaa henkilö tapahtumasta? Tämä riippuu häiriköinnin luonteesta, kuka on ilmoittanut siitä ja mikä ilmoittajan kokemus on (esimerkiksi jos ilmoittaja kokee häiriköivän henkilön takia turvattomuutta, se on vahva kannustin harkita henkilön poistamista tapahtumasta). Mikäli henkilö poistetaan tiloista, ota ylös henkilön yhteystiedot, jotta voit selittää tilanteen, kun henkilö on selvinpäin/rauhoittunut ja tilanne ei ole enää akuutti.
4. Jälkikäteen on hyvä selvittää järjestössä, miten voidaan toimia jatkossa paremmin. Millaiset periaatteet tapahtumassa on ollut sisäänpääsyn suhteen? Onko kyseessä ollut avoin tapahtuma? Miten kulkua valvottu, onko se onnistunut?