Kriisi- ja ongelmatilanteet

Sivusto: HYY moodle
Kurssi: Tapahtumaturvallisuuskäsikirja
Kirja: Kriisi- ja ongelmatilanteet
Tulostanut: Vierailija
Tulostettu: Saturday 21. December 2024, 19.44

1. Liiallinen humala


Jos juhlissa on tarjolla alkoholia, täytyy tarjoiluissa käyttää harkinnanvaraisuutta. Seuraa tilannetta, äläkä tarjoile lisää alkoholia liian päihtyneille.

Mikäli joku tapahtuman osallistuja on todella humalassa, toimi näin:

1. Soita ambulanssi, jos osallistuja on sammunut eikä ole kunnolla heräteltävissä.

2. Tarjoa vettä, vie mahdollisuuksien mukaan erilliseen tilaan selviämään.

3. Jos henkilö tokenee ja koet, että hän pääsee yksin kotiin, lähetä kotiin ja varmista, että henkilö pääsee perille.

4. Jos henkilö on todella humalassa, voit yrittää saada jonkun hänen kaverinsa viemään hänet kotiin tai mahdollisuuksien mukaan viedä hänet itse. Voit myös aina soittaa hätänumeroon ja kysyä lisää ohjeita.  

5. Jos laitat henkilön nukkumaan, laita hänet kylkiasentoon. Mikäli henkilö voi nukkua juhlapaikalla, käy välillä tarkistamassa hänen tilansa.

2. Huumausaineiden käyttö


HYYn tiloissa ja tapahtumissa on nollatoleranssi huumausaineiden käytölle.

Mikäli epäillään, että osallistuja on käyttänyt laittomia huumeita tai käyttää niitä tapahtumassa, toimi näin:

1. Kerro henkilölle, että tiloissa on täysi laittomien huumausaineiden käyttökielto.
2. Pyydä henkilöä poistumaan tapahtumasta.
3. Ota tapahtuman jälkeen yhteyttä henkilöön ja selitä uudelleen, että laittomien huumausaineiden käyttö on kiellettyä järjestön tapahtumissa.
4. Mikäli käyttö jatkuu, voi henkilölle määrätä porttikiellon järjestön tapahtumiin.

3. Huumaustapaus


Huumaustilannetta voi olla vaikea todentaa, mutta pelkkä epäily on tarpeeksi vahva peruste toimimaan näin:  

1. Ohjaa henkilö erilliseen rauhalliseen tilaan. Älä jätä häntä yksin.
2. Soita 112 ja huolehdi henkilö ambulanssiin.
3. Keskeytä tapahtuma ja kerro kaikille osallistujille tapahtuneesta. Suojele kuitenkin uhrin henkilöllisyyttä. Mitään hänen tietojaan ei saa paljastaa muille osallistujille.
4. Jos mahdollista, keskustele asiasta tapahtuman järjestäjien kesken heti saman iltana.
5. Ota yhteys HYYn järjestöasiantuntijaan tai pääsihteeriin. Katso tarkemmat ohjeet tämän oppaan osioista, jotka käsittelevät kriisin kohtaamista ja kriisiviestintää.

4. Itsetuhoinen käytös tai sillä uhkaaminen

1. Yritä estää henkilön mahdollisuudet vahingoittaa itseään.

2. Yritä saada henkilö rauhalliseen tilaan ja kuuntele häntä. Älä jätä henkilöä yksin.

3. Soita hätäkeskukseen ja seuraa annettuja ohjeita.

5. Tilanne on muuttumassa aggressiiviseksi


1. Yritä puuttua tilanteeseen rauhallisesti, vaarantamatta omaa turvallisuuttasi.
      2. Älä selitä tai kyseenalaista. Kuuntele, ja osoita myötätuntoa. “Ymmärrän että olet vihainen. Mikä sinua suututtaa?”. Jos henkilö puhuu, hän ei luultavasti riehu.
      3. Jos tilanne vaikuttaa vakavalta, seuraa seuraavia ohjeita:


      Joku käyttäytyy erityisen aggressiivisesti:

      1. Soita vartija paikalle ja tarvittaessa hätäkeskukseen. Aina voi soittaa 112, jos vähänkään tuntuu siltä.
      2. Älä vaaranna omaa tai muiden turvallisuutta.
      3. Pyri saamaan henkilö pois muiden luota niin, että henkilö jää yksin tilaan tai henkilö jää yksin tilan ulkopuolelle.
      4. Älä mene perässä ulos tai tilaan, vaan odota vartijaa tai poliisia.

      6. Häirintä ja epäasiallinen käytös


      Voit lukea tarkemmat ohjeet häirintään ja epäasialliseen käytökseen puuttumisesta HYYn yhdenvertaisuusoppaasta järjestöille.

      1. Jos näet tai kuulet häirintää tai asiatonta käytöstä, keskeytä tilanne. Voit esimerkiksi liittyä keskusteluun tai kyseenalaistaa asiattoman puheen. Aina ei ole täysin selvää, onko kyse häirinnästä tai kiusaamisesta. Jos olet epävarma, mene mukaan keskusteluun ja kysy, onko kaikki hyvin.
      2. Tue ja kuuntele häirintää kohdannutta. Kysy millaista apua häirinnän kohde tarvitsee ja miten hän haluaisi toimittavan tilanteessa. Kannattaa viedä henkilö hieman syrjään, jotta voitte keskustella rauhassa. Joskus henkilö ei halua alkaa selvittämään tilannetta heti tai selvittely ei ole suositeltavaa, esimerkiksi kiihtymyksen tai päihtymyksen takia. Huolehdi, että häirintää kohdannut ei jää yksin. Sovi, milloin palaatte asiaan.
      3. Kun tiedät, miten häirintää kohdannut haluaa toimittavan, pyri noudattamaan hänen toiveitaan.
      4. Keskustele tapahtuneesta myös häirinnästä syytetyn kanssa. Pysy itse mahdollisimman rauhallisena ja vie henkilö syrjempään. Hän ei välttämättä tajua tehneensä mitään väärin. Anna palautetta rakentavasti ja selitä, miksi toiminta on tulkittavissa vääräksi tai vahingolliseksi tai miten se on aiheuttanut toiselle henkilölle ahdistusta. Korosta sitä, että toisen subjektiivinen kokemus on aito, vaikka henkilö ei olisi tarkoittanutkaan mitään pahaa. Tarjoa neuvoja siihen, miten henkilö voi käyttäytyä jatkossa paremmin.
      5. Tunne omat rajasi. Ristiriita- ja häirintätilanteet ovat kuormittavia myös niitä selvittäville henkilöille. Huolehdi, ettet ota liikaa vastuuta, vaan myös ohjaat ihmisiä muiden avuntarjoajien luokse. Sinun tarkoituksesi ei ole ryhtyä terveydenhuollon tai kriisitilanteiden ammattilaiseksi. Esimerkiksi täältä löydät yleisimpiä yhteystietoja kriisitilanteisiin.

      7. Sitseillä pöytäjuhlan aikana tapahtuva häiritsevä käytös

      Sitsien aikana sekä tapahtumaturvallisuushenkilöt että laulunjohtajat voivat puuttua häiritsevään käytökseen. Sitsien alussa on hyvä kertoa ja osoittaa, ketkä toimivat tapahtumaturvallisuushenkilöinä, ja että heille voi mennä puhumaan missä tilanteessa tahansa. Häiritsevää käytöstä voivat olla muun muassa epäasialliset laulut tai lisäsäkeistöt, loukkaava välihuutelu tai toisen henkilön koskemattomuutta loukkaavat rangaistukset.

      1. Häiritsevä käytös on hyvä osoittaa jo itse tilanteessa. Loukkaavan laulun voi keskeyttää esimerkiksi skoolauskäskyllä.
      2. Mikäli häirintä on kohdistunut yhteen tiettyyn henkilöön, tulisi tilanteessa osoittaa tuki hänelle. Konferenssitauolla kannattaa käydä kysymässä esimerkiksi onko hän kunnossa ja haluaako hän jotain jatkotoimenpiteitä.
      3. Tilanteen jälkeen häiritsevää käytöstä harjoittaneelle tulee kertoa, miksi toimittiin kuten toimittiin.

      8. Tuntematon henkilö tapahtumassa

      Luo ilmapiiriä, jossa moikataan toisia ja käydään tutustumassa tuntemattomiin. Pohdi etukäteen, miten viestiä myös ulkopuolisille tapahtumissa noudatettavista säännöistä ja periaatteista.

      1. Käy esittäytymässä ja kysele aidosti kiinnostuneesti kuka tuntematon henkilö on. Vältä ennakkoluuloisuutta, syytöksiä tai muutakaan ennakkoasennetta. Kerro, millaisia periaatteita tilassa noudatetaan ja kehen voi olla yhteydessä ongelmatilanteissa.
      2. Jos tuntematon henkilö käyttäytyy huonosti, käy silti esittäytymässä ja kyselemässä kuka henkilö on, miten hän on löytänyt paikalle ja tunteeko hän tapahtumassa noudatettavat periaatteet. Jos käyttäytyminen ei ole vielä liian vakavaa, huomauta henkilölle tämän käytöksestä ja vetoa siihen, että kaikilta velvoitetaan yhteisiin sääntöihin sitoutumista.
      3. Jos tuntematon henkilö käyttäytyy jo vakavasti muita häiriköiden, ota hänet sivuun ja keskustele hänen kanssaan hänen käytöksestään. Arvioi tilanne: onko kyseessä vielä käytöstä, joka voidaan kyseissä tapahtumassa korjata ja anteeksiantaa vai onko parempi poistaa henkilö tapahtumasta? Tämä riippuu häiriköinnin luonteesta, kuka on ilmoittanut siitä ja mikä ilmoittajan kokemus on (esimerkiksi jos ilmoittaja kokee häiriköivän henkilön takia turvattomuutta, se on vahva kannustin harkita henkilön poistamista tapahtumasta). Mikäli henkilö poistetaan tiloista, ota ylös henkilön yhteystiedot, jotta voit selittää tilanteen, kun henkilö on selvinpäin/rauhoittunut ja tilanne ei ole enää akuutti.
      4. Jälkikäteen on hyvä selvittää järjestössä, miten voidaan toimia jatkossa paremmin. Millaiset periaatteet tapahtumassa on ollut sisäänpääsyn suhteen? Onko kyseessä ollut avoin tapahtuma? Miten kulkua valvottu, onko se onnistunut?

      9. Kriisin kohdanneen jälkihoito

      Jos kohtaat henkilön tai ryhmän, joka on kokenut äkillisen järkyttävän tilanteen, toimi näin:

      1. Älä jätä ketään yksin.

      2. Etsi rauhallinen paikka, jossa voitte istua alas yhdessä.

      3. Anna kriisissä olevalle/oleville tilaa puhua ja kuuntele keskeyttämättä.

      4. Pysyttele itse rauhallisena, pelkkä levollinen läsnäolo auttaa usein paljon.

      5. Hyväksy erilaiset reaktiot (itku, hiljaisuus jne.).

      6. Kysy millaista apua kriisin kokeneet toivovat, ja ohjaa heidät eteenpäin oikeiden tahojen luokse.

      7. Älä jää oman kokemuksesi kanssa yksin, vaan puhu siitä luotettavan ihmisen kanssa.