Toimintaohjeet häirintätilanteisiin

Kappaleessa käsitellään häirintätapauksia ja esitellään toimintaohjeita tilanteiden käsittelyyn. Ensiksi käydään läpi toimintaohjeet häirintää kokeneelle ja häirinnästä syytetylle. Sen jälkeen avataan sitä, miten järjestö voi käsitellä häirintätilanteita.

3. Häirintätapausten käsittely järjestössä

3.2. Häirintää kokeneen kohtaaminen


  1. Jos näet tai kuulet häirintää tai asiatonta käytöstä, keskeytä tilanne. Voit esimerkiksi mennä väliin, liittyä keskusteluun tai kyseenalaistaa asiattoman puheen. Tärkeintä on kuitenkin keskeyttää tilanne. Vaatii todellista rohkeutta puuttua häirintään sillä hetkellä, kun se ilmenee.
    • Aina ei ole täysin selvää, onko kyse häirinnästä tai kiusaamisesta. Jos olet epävarma, mene mukaan keskusteluun ja kysy, onko kaikki hyvin.
  2. Tue ja kuuntele häirintää kohdannutta. Kysy millaista apua häirinnän kohde tarvitsee ja miten hän haluaisi toimittavan tilanteessa.
    • Kannattaa viedä henkilö hieman syrjään, jotta voitte keskustella rauhassa.
    • Joskus henkilö ei halua alkaa selvittämään tilannetta heti tai selvittely ei ole suositeltavaa, esimerkiksi kiihtymyksen tai päihtymyksen takia. Huolehdi, että häirintää kohdannut ei jää yksin. Sovi, milloin palaatte asiaan.
  3. Kun tiedät, miten häirintää kohdannut haluaa toimittavan, pyri noudattamaan hänen toiveitaan.
  4. Tunne omat rajasi. Ristiriita- ja häirintätilanteet ovat kuormittavia myös niitä selvittäville henkilöille. Huolehdi, ettet ota liikaa vastuuta, vaan myös ohjaat ihmisiä muiden avuntarjoajien luokse. Sinun tarkoituksesi ei ole ryhtyä terveydenhuollon tai kriisitilanteiden ammattilaiseksi. Esimerkiksi täältä löydät yleisimpiä yhteystietoja kriisitilanteisiin.