Ohjeita kriisitilanteisiin

Kriisitilanne sattuu aina yllättäen ja voi olla hyvin stressaava niin järjestäjille kuin osallistujillekin. Järjestäjien osaavasta ja tehokkaasta toiminnasta on suuresti hyötyä tilanteen ratkaisemisessa. Yleensä kriisin sattuessa järjestäjillä on muutenkin kädet täynnä ja muita kiireitä, joten tilanne ei ole koskaan täysin optimaalinen sen selvittämiseksiTämän takia on tärkeää unohtaa muut asiat, ja keskittyä täysin kriisin hoitamiseen – ihmisten turvallisuuden tulee aina olla ykkösprioriteetti. Kriisin ratkaisuun on otettava niin paljon henkilöitä, kuin tilanne vaatii. Ensin on syytä rauhoittaa tilanne. Henkilön terveyttä uhkaavissa tilanteissa tulee aina varmistaa uhrien turvallisuus ja soittaa hätäkeskukseen. Kriisitilanteesta riippuen on syytä harkita tapahtuman keskeyttämistä. Jos osallistujat ovat vaarassa tai tilannetta ei koeta turvalliseksi on täysin perusteltua keskeyttää tapahtuma kokonaan. 


HYYn tapahtumaturvallisuuskäsikirja antaa ohjeita muun muassa tapahtumaturvallisuuden toteuttamiseksi ja erilaisissa kriisitilanteissa toimimiseen. 

Käsikirja otsikkotasolla: 

 

Kriisitilanteen sattuessa älä jää tai jätä kaveriasi yksin. 

Kaikkiin HYYn ja järjestöjen tiloihin voi ja pitää tilanteen vaatiessa aina soittaa poliisin tai ambulanssin. 

HYYn tiloissa ja tapahtumissa on nollatoleranssi huumausaineiden käytölle. 

Kriisitilanteissa on tärkeää sopia yhteisistä pelisäännöistä ja pyrkiä yhteistyön kautta selvittämään tilanne osallisten kanssa. 

Järjestäjien tulee olla yhteydessä tapahtuneesta ylioppilaskuntaan ja tilaa vuokraavaan tahoon. Harkinnan mukaan myös muita järjestölle relevantteja tahoja voi tiedottaa. 


Last modified: Friday, 18 December 2020, 11:46 AM