Oikeusturva

Opiskelijan oikeusturva

MISTÄ OPISKELIJAN OIKEUSTURVASSA ON KYSE?

Jokaisella opiskelijalla on velvollisuuksia ja oikeuksia, jotka määritellään yliopistolaissa, yliopiston omissa ohjeissa, päätöksissä ja muissa määräyksissä. Opiskelijoilla on luonnollisesti oikeus esimerkiksi laadukkaaseen opetukseen, ohjaukseen, tiettyihin poissaoloihin sekä tiedon saamiseen. Myös opettajilla on oikeuksia ja velvollisuuksia ja kun kaikki noudattavat yhteisiä sääntöjä, ei yleensä ole huolta oikeusturvan toteutumisesta.



MITÄ JOS EPÄILET, ETTÄ OIKEUSTURVASI ON VAARANTUNUT?

Aina kaikki ei kuitenkaan mene sääntöjen, määräysten ja ohjeistusten mukaan tai jostain muusta syystä opiskelija saattaa epäillä, onko häntä kohdeltu oikeudenmukaisesti. Tällöin kannattaa edetä rauhassa ja 


  1. Pyrkiä selvittämään asiat asianomaisen tahon kanssa. Jos tämä ei onnistu,

  2. Kannattaa ottaa yhteys ainejärjestösi opintovastaavaan. Joku muukin opiskelija on saattanut kohdata samanlaisen tilanteen, jolloin opintovastaava osaa ehkä auttaa tai viedä asiaa eteenpäin.

  3. Jos tällöinkään ette löydä ratkaisua tilanteeseen, ota yhteys HYYn opiskelijan oikeusturvasta vastaavaan asiantuntijaan. Hän osaa kertoa oikeutesi ja tarvittaessa tutkia ja kysellä asiasta yliopistolta lisää.


MITÄ ON ENNAKOIVA OIKEUSTURVA?

Haasteet ja oikeusturvan loukkaukset pystytään parhaiten välttämään sillä, että kaikilla on tiedossa samat, johdonmukaiset ohjeet siitä, miten erilaisissa tilanteissa tulee toimia. Esimerkiksi yliopiston tutkinto- ja oikeusturvajohtosäännössä on määräyksiä tutkinnoista, opiskelijavalinnoista, opetuksesta ja arvioinneista. Esimerkiksi opintovastaavan on hyvä tietää, mistä näitä määräyksiä löytyy. Löydät linkkejä erilaisiin johtosääntöihin ja muihin tukimateriaaleihin tämän koulutuksen lopusta.


Toisaalta esimerkiksi opetussuunnitelmien työstövaihe on tärkeä kohta varmistaa ennakoivasti opiskelijan oikeusturvan toteutuminen. Opetussuunnitelmat (OPS) määrittelevät rakenteet tutkintojen ja opintojen suorittamiselle. Kaikki ne asiat, mitkä opetussuunnitelmaan on kirjattu, on toteuduttava opetuksessa. Ne asiat, jotka eivät ole selkeästi ilmaistuna OPS:issa, on opettajan päätettävissä. Tämän vuoksi on hyvin tärkeää miettiä, mitkä asiat voivat aiheuttaa epäselvyyksiä ja jopa vaarantaa opiskelijan oikeusturvan opinnoissa. Esimerkiksi opetussuunnitelmissa on hyvä olla ilmaistuna selkeästi läsnäoloon liittyvät yksityiskohdat, toteutetaanko opetus etänä vai lähiopetuksena ja millaisia vaihtoehtoisia suoritustapoja opintojaksoille on olemassa.