Kris- och problemsituationer

Sivusto: HYY moodle
Kurssi: Handbok för evenemangssäkerhet
Kirja: Kris- och problemsituationer
Tulostanut: Vierailija
Tulostettu: Thursday 21. November 2024, 16.04

1. Kraftig berusning

Om det bjuds alkohol på festen är det skäl att använda sunt förnuft då det gäller de mängder som bjuds. Följ upp situationen och bjud inte mera alkohol till personer som är alltför berusade.

Om någon deltagare är kraftigt berusad gör du så här:

1. Ring efter ambulans om deltagaren har slocknat och det inte går att väcka hen.

2. Bjud vatten åt personen och följ hen om möjligt till ett separat utrymme där hen kan vila tills berusningstillståndet börjar ge med sig.

3. Om personen kvicknar till och du anser att hen kan klara av att själv ta sig hem skickar du hem personen och kontrollerar att personen har kommit fram.

4. Om personen är kraftigt berusad kan du försöka få någon av hens kompisar att följa hem personen eller om möjligt själv föra hem personen. Du kan också alltid ringa nödnumret och be att få mera anvisningar.  

5. Om du lägger ner personen för att sova ska du lägga hen på sidan. Om personen kan sova på festplatsen ska du med jämna mellanrum gå och kolla hur hen mår.

2. Användning av droger

Det är nolltolerans då det gäller användning av droger i HUS lokaler och evenemang.

Om det finns en misstanke om att en deltagare har använt olagliga droger eller använder dem under evenemanget gör du så här:

1. Berätta för personen att det råder fullkomligt förbud att använda olagliga droger i lokalen.

2. Be att personen avlägsnar sig från tillställningen.

3. Efter tillställningen kontaktar du personen och förklarar på nytt att det är förbjudet att använda olagliga droger på föreningens tillställningar.

4. Om användningen fortsätter kan personen få portförbud till föreningens tillställningar.

3. Drogfall

Det kan vara svårt att tydligt konstatera att det förekommer användning av droger men en misstanke är en tillräcklig motivering för att göra så här:  

1. För personen till ett separat lugnt utrymme. Lämna hen inte ensam.

2. Ring 112 och se till att personen får hjälp då ambulansen kommer.

3. Avbryt tillställningen och informera alla om det som hänt. Skydda ändå offrets identitet. Du får inte avslöja några uppgifter om hen till de andra deltagarna.

4. Om det är möjligt är det skäl att arrangörerna diskuterar det som hänt genast samma kväll.

5. Kontakta HUS föreningssakkunniga eller generalsekreterare. Bekanta dig med de noggrannare anvisningarna i denna handbok i den del som tar upp vad man gör i en krissituation samt kriskommunikation.

4. Situationen håller på att bli aggressiv

1. Försök att ingripa lugnt i situationen, utan att utsätta dig själv för fara.

2. Förklara eller ifrågasätt inte. Lyssna och visa empati. ”Jag förstår att du är arg. Vad är det som gör dig arg?”. Om personen talar, blir hen antagligen inte rasande.

3. Om situationen verkar vara allvarlig följer du följande anvisningar.


Någon beter sig uppenbart aggressivt:

1. Kalla på väktaren och ring vid behov till nödcentralen. Man kan alltid ringa 112 om det känns så.

2. Riskera inte din egen eller någon annans säkerhet.

3. Försök får personen bort från de andra så att personen blir ensam i utrymmet eller att personen är ensam utanför utrymmet.

4. Gå inte ut efter personen eller till utrymmet där hen är, utan vänta på väktaren eller polisen.

5. Självdestruktivt beteende eller hot om det

1. Försök hindra personen att skada sig själv.

2. Försök få personen till ett lugnt utrymme och lyssna på hen. Lämna inte personen ensam.

3. Ring nödcentralen och följ de anvisningar du får.

6. Trakasserier och osakligt beteende

Du kan läsa noggrannare anvisningar då det gäller trakasserier och att ingripa i osakligt beteende i HUS likabehandlingsguide för föreningar. Guiden är tills vidare på finska.

1. Om du ser eller hör trakasserier eller osakligt beteende ska du avbryta situationen. Du kan till exempel gå med i diskussionen eller ifrågasätta det osakliga pratet. Det är inte alltid helt klart om det är fråga om trakasserier eller mobbning. Om du är osäker kan du delta i diskussionen och fråga om allt är bra.
 
2. Stöd och lyssna på den som upplevt trakasserierna. Fråga hurdan hjälp den som råkat ut för trakasserierna behöver och hur hen önskar att ni agerar i situationen. Det lönar sig att föra personen lite till sidan så att ni kan diskutera i lugn och ro. Ibland vill personen inte genast börja reda ut situationen och vi rekommenderar inte heller att man reder ut det som hänt om parterna till exempel är väldigt upprörda eller påverkade av rusmedel. Se till att den som blivit utsatt för trakasserier inte lämnas ensam. Kom överens om när ni talar om saken på nytt.

3. Då du vet hur den som upplevt trakasserierna vill att saken ska hanteras ska du försöka följa personens önskemål.

4. Tala också om det som hänt med den som anklagas för att ha trakasserat. Försök själv vara så lugn som möjligt och för personen åt sidan. Personen förstår nödvändigtvis inte att hen har gjort något fel. Förklara på ett konstruktivt sätt för personen hur hens beteende kan tolkas fel eller skadligt eller på vilket sätt beteendet har förorsakat obehag hos den andra parten. Poängtera att den andra partens subjektiva upplevelse är äkta även om hen inte har menat något illa. Ge råd om hur personen i fortsättningen kan uppföra sig på ett bättre sätt.

5. Identifiera dina egna gränser. Konflikt- och trakasserisituationer är tunga också för personerna som är med och reder ut dem. Se till att du inte tar på dig för mycket ansvar utan be att personerna också tar kontakt med andra som erbjuder hjälp. Det är inte meningen att du ska vara behöva vara proffs inom hälsovården eller expert på att hantera krissituationer.
Här hittar du de viktigaste kontaktuppgifterna i krissituationer.

7. Störande beteende under en sits på en långbordsfest

Under sitsar kan de personer som är säkerhetsansvariga samt sångledarna ingripa i störande beteende. I början av en sits är det bra att berätta och visa vilka personer som ansvarar för säkerheten under tillställningen och att man kan gå och prata med dessa personer i vilken situation som helst. Exempel på störande beteende är osakliga sånger och tilläggsverser, förolämpande rop då andra talar eller straff som kränker en annan persons integritet.

1. Det är skäl att påpeka om störande beteende i själva situationen då det pågår. Man kan till exempel avbryta en förolämpande sång genom att beordra alla att skåla.

2. Om trakasserierna har riktats mot en särskild person är det viktigt att visa sitt stöd för personen i situationen. Under pausen lönar det sig att fråga personen om hen är okej eller om hen vill vidta några fortsatta åtgärder.

3. Efter situationen är det skäl att berätta för personen som betett sig störande varför vissa åtgärder vidtogs.

8. Obekant person på ett evenemang

Skapa en atmosfär där alla hälsar på varandra och där man bekantar sig med dem man inte känner. Fundera på förhand hur ni informerar också utomstående om de regler och principer som ska följas under evenemang.

1. Presentera dig själv och ställ uppriktigt intresserade frågor om vem personen du inte känner är. Undvik fördomar, anklagelser eller andra förutfattade meningar. Berätta vilka principer som följs i lokalen och vem man kan kontakta om det uppstår problemsituationer.

2. Om en obekant person beter sig dåligt ska du ändå gå och presentera dig och fråga vem hen är, hur hen har kommit till platsen och om hen känner till de principer som evenemanget följer. Om beteendet inte ännu är alltför allvarligt ber du personen iaktta sitt uppförande och hänvisar till att alla ska förbinda sig till att följa samma gemensamma regler.

3. Om en obekant person uppför sig hotfullt och störande mot andra ska ni föra personen till sidan och diskutera med hen om hens uppförande. Utvärdera situationen: är det fråga om ett beteende som ännu kan korrigeras under pågående tillställning och är det möjligt att förlåta personen eller är det bättre att personen avlägsnar sig från tillställningen? Det här beror på hurdana trakasserier det är fråga om, vem som har anmält beteendet och hur den som anmält upplever situationen (till exempel om den som anmält upplever otrygghet på grund av personen som trakasserar är det ett starkt skäl att överväga att avlägsna personen från tillställningen). Om personen avlägsnas från lokalen ber du att få personens personuppgifter, så att du kan förklara situationen då personen har nyktrat till/lugnat ner sig och situationen inte längre är akut.

4. I efterhand är det bra att man inom föreningen funderar hur man i framtiden kan agera på ett bättre sätt. Hurdana principer har gällt för att komma in till tillställningen? Har det varit en öppen tillställning? Hur har passerkontrollen skötts, har det gått bra?

9. Eftervård av en person som upplevt en kris


Om du träffar på en person eller en grupp som upplevt en akut upprörande situation ska du göra så här:

1. Lämna inte någon ensam.

2. Leta upp ett lugnt ställe där ni kan sitta ner tillsammans.

3. Ge den/dem som går igenom en kris utrymme att tala och lyssna utan att avbryta.

4. Håll dig själv lugn, det hjälper ofta mycket att du är lugnt närvarande.

5. Var öppen för olika reaktioner (gråt/tystnad osv.).

6. Fråga hurdan hjälp de som upplevt krisen önskar få och hänvisa dem vidare till rätt instanser.

7. Bli inte ensam med din upplevelse, utan tala om det som hänt med en person som du litar på.