Under evenemanget
Sivusto: | HYY moodle |
Kurssi: | Handbok för evenemangssäkerhet |
Kirja: | Under evenemanget |
Tulostanut: | Vierailija |
Tulostettu: | Thursday 21. November 2024, 20.43 |
Kuvaus
Då vi främjar säkerheten betyder det inte enbart att vi ingriper i problemsituationer utan vi kan på många olika sätt främja säkerheten medan evenemanget pågår.
1. Allmänna anvisningar
Det är lättare för arrangören att förebygga och ingripa i problem när alla deltagare upplever att de är delaktiga i den diskussion som förs under evenemanget och att de kan meddela om eventuella problem.
Det borde finnas tillgång till vatten under hela tillställningen, särskilt om det bjuds alkohol på tillställningen. Bjud inte mera alkohol till en person som är mycket berusad.
Om det bjuds alkohol på tillställningen kan deltagarna förlora kontrollen.
Om det visar sig att det finns brister i arrangemangen, att deltagarnas beteende förorsakar fara eller om någon diskussion håller på att eskalera är det viktigt att i tid ingripa i situationen
2. Allmänna anvisningar för problemsituationer
1. Försök vara lugn och kartlägg situationen.
2. Ingrip och avsluta akuta situationer. Delegera uppgifterna vid behov.
3. Ring väktaren eller nödcentralen. Om situationen kräver det kan och ska man alltid kalla på polis eller ambulans till alla HUS föreningslokaler. Följ alltid de anvisningar du får.
4. Lämna inte personerna ensamma.
5. Avbryt evenemanget vid behov.
6. Följ upp situationen ända till slut och försäkra dig om att någon annan, till exempel ambulanspersonalen, tar över ansvaret för situationen.
3. Allmänna anvisningar om någon råkar illa ut
1. Skaffa hjälp. Bli inte ensam och lämna inte heller din kompis ensam.
2. Ring alltid först till nödcentralen. Ge en tydlig beskrivning av personens tillstånd och av situationen.
3. Följ de anvisningar du får. Du får under inga omständigheter låta personen lämna stället ensam eller utan nödcentralens anvisningar för hur hen ska vårdas och övervakas.
4. Utvärdera situationen. Om deltagarna är i fara är det fullständigt motiverat att helt och hållet avbryta evenemanget. Skydda det eventuella offrets identitet.
5. Kontakta personen efteråt. Det är bättre att det är en person (t.ex. ordföranden) som sköter kontakterna till deltagarna efter det som skett. Om det eventuella offret önskar kan man kontakta hen senare, fråga hur hen mår och vad evenemangets arrangör skulle kunna göra för att hjälpa hen.
6. Polisanmälan kan göras av t.ex. offret, ett vittne till brottet eller polisen. Man kan göra polisanmälan om man upplever att man blivit utsatt för ett brott och då man gör polisanmälan behöver man inte fundera på om det finns tillräckligt med bevis för att ett brott har begåtts.