Tapahtuman aikana

Site: HYY moodle
Course: Tapahtumaturvallisuuskäsikirja
Book: Tapahtuman aikana
Printed by: Guest user
Date: Thursday, 12 September 2024, 6:30 AM

Description

Turvallisuuden edistäminen ei tarkoita pelkästään puuttumista ongelmatilanteisiin, vaan tapahtumaturvallisuutta voi edistää tapahtuman aikana monilla eri tavoilla.

1. Yleiset ohjeet

1. Pyri luomaan avointa ja keskustelevaa ilmapiiriä tapahtumassa.

Kun kaikki osallistujat kokevat olevansa osa tapahtumassa käytävää keskustelua ja voivansa ilmoittaa mahdollisista ongelmista, on järjestäjien helpompi ennaltaehkäistä ja puuttua ongelmiin.


2. Huolehdi tarjoiluista.

 Vettä tulisi olla tarjolla koko tapahtuman ajan, erityisesti jos tapahtumassa tarjoillaan alkoholia. Älä tarjoile lisää alkoholia liian humaltuneille.

 

3. Tarkkaile osallistujien kuntoa ja tarvittaessa kysy vointia.

 Jos tapahtumassa tarjoillaan alkoholia, voi osallistujilla tulla ylilyöntejä.

 

4. Puutu ilmenneisiin ongelmiin.

    Jos järjestelyissä ilmenee puutteita, osallistujien käytös aiheuttaa vaaraa tai jokin keskustelu on eskaloitumassa, puuttukaa ajoissa tilanteeseen.

    2. Yleiset ohjeet ongelmatilanteisiin

    1. Yritä pysyä rauhallisena ja kartoita tilanne.

    2. Puutu ja pura akuutit tilanteet. Tarvittaessa delegoi tehtäviä.

    3. Soita vartijalle tai hätäkeskukseen. Kaikkiin HYYn ja järjestöjen tiloihin voi ja pitää tilanteen vaatiessa aina soittaa poliisi tai ambulanssi. Noudata aina annettuja ohjeita.

    4. Älä jätä ihmisiä yksin.

    5. Tarvittaessa keskeytä tapahtuma.

    6. Huolehdi tilanne loppuun asti tai varmista, että joku muu, esimerkiksi ambulanssihenkilökunta, ottaa tilanteen hoidettavakseen.


    3. Yleiset ohjeet, jos jollekin sattuu jotain

    1. Hae apua. Älä jää tai jätä kaveriasi yksin.

    2. Soita aina ensin hätäkeskukseen. Selitä henkilön kunto sekä tilanne selkeästi.

    3. Noudata annettuja ohjeita. Älä missään tapauksessa päästä henkilöä poistumaan paikalta yksin ja ilman hätäkeskuksen ohjeita siitä, miten häntä tulee hoitaa ja seurata.

    4. Arvioi tilanne. Jos osallistujat ovat vaarassa, on täysin perusteltua keskeyttää tapahtuma kokonaan. Suojele mahdollisen uhrin henkilöllisyyttä.

    5. Pidä yhteyttä jälkikäteen. On parempi, että yksi henkilö (esim. puheenjohtaja) hoitaa yhteydenpidon osallistujiin tapahtuneen jälkeen. Mahdollisen uhrin toiveita kunnioittaen häneen voi olla myöhemmin yhteydessä, kysyä vointia ja mitä järjestävä taho voisi tehdä hänen hyväkseen.

    6. Rikosilmoituksen voi tehdä esimerkiksi uhri, rikoksen todistaja tai poliisi. Sen voi tehdä, jos kokee joutuneensa rikoksen uhriksi eikä sen tekemisessä tarvitse miettiä, onko riittävästi näyttöä rikoksesta.